На 25.07.2018 г. три малки черни лешояда ще бъдат пуснати на свобода в Стара планина като част от програмата за възстановяване на вида. Трите птици са дарение от зоопарковете в Острава,  Чехия, и Рига – Латвия, откъдето се очаква още една птица в началото на август.

Събитието е уникално за България, Балканите и Източна Европа. Една от птиците ще бъде кръстена на алпиниста Боян Петров, който подкрепяше природозащитните каузи и приживе беше дал съгласието си да стане лице на кампанията за посрещане  и освобождаване на първите черни лешояди в България. Другите две птици са кръстени на двата зоопарка, които  ги предоставят  – Острава и Рига.

След като пристигнат в България, лешоядите ще бъдат настанени в изкуствено гнездо в Източна Стара планина. Там те ще бъдат подхранвани и наблюдавани от разстояние, без да виждат хора, за да привикнат към местообитанието и дивата природа, а когато са готови, сами ще напуснат платформата за адаптация.

Трите млади птици ще бъде маркирани със сателитни предаватели, които ще позволят тяхното проследяване в дивата природа.

Предстои пускането на свобода и на черните лешояди, внесени по-рано тази година от Испания, които в момента живеят в адаптационна волиера в Източна Стара планина.
 
Лешоядите са изключително полезни птици, ненапразно наричани "санитари" в дивата природа. Като унищожават изцяло  труповете на селскостопански и диви животни, често в отдалечени и трудно достъпни райони, те предотвратяват разпространението на болести и спестяват милиони левове на фермерите и държавата.

По материали от greenbalkans.org