Кралица Елизабет II отправи своя призив към световните лидери по време на срещата за климата (COP26). Тя не успя да присъства, затова посланието ѝ се излъчи под формата на видеосъобщение по време на вечерен прием в Глазгоу.

Нейно Величество отправи трогателно послание към участниците в срещата. „Никой от нас няма да живее вечно. Но трябва да спасим света не за себе си, а за нашите деца и децата на нашите деца и тези, които ще последват стъпките им“, припомни тя.

 

 

Тя разказа за своя над 70-годишен опит по време на който е имала възможността да се запознае с много от великите световни лидери.

„Понякога се забелязва, че това, което лидерите правят за народа си днес, е управление и политика. Но това, което правят за хората на утрешния ден – това е държавност“, добави още кралица Елизабет II.

В края на октомври беше обявено, че кралицата няма да може да присъства на COP26 по препоръка на лекарите ѝ. На място обаче бяха принцът на Уелс, херцогинята на Корнуол и херцогът и херцогинята на Кеймбридж, който помогнаха на премиера на Великобритания Борис Джонсън да посрещне световните лидери.

 

 

В своето слово кралицата изрази гордостта към семейството си, което има трайна ангажираност към опазването на околната среда.

Нейното мнение е, че всички лидери трябва да действат на момента, за да се справят с глобалното затопляне и климатичната криза. И допълни, че ползите от действията срещу климата няма да са налице за всеки един от нас, защото ние няма да живеем вечно. Но ние трябва да направим това за своите деца и следващите поколения.

Още по темата:

Започна срещата на ООН за климата

Глазгоу: държавите ще спрат обезлесяването