В отворено писмо, публикувано в сп. "WIREs Climate Change", 63-има учени настояват да бъдат забранени проектите за слънчево геоинженерство, предназначени да ограничат глобалното затопляне, съобщават информационните агенции.

Учените са единодушни, че използването на слънчево геоинженерство не може да бъде управлявано прецизно и ефикасно на световно ниво. В отвореното писмо се призовава за международно споразумение за неизползване, което би блокирало финансирането, експериментите и издаването на патенти за такива технологии, без това да сложи край на научните изследвания.

Известно е, че инжектирането на значително количество отразяващи частици в горния слой на атмосферата може да охлади планетата. След изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. средната температура на земната повърхност се понижи за период от една година.

 

Съзнателното модифициране на достигащите до Земята слънчеви лъчи обаче може да наруши цикъла на мусоните в Южна Азия и Западна Африка. Това би било фатално за много селскостопански култури, от които зависи прехраната на милиони хора. Технологията освен това няма да предотврати натрупването на въглероден диоксид в атмосферата.

Тези рискове са достатъчно основание, според авторите на писмото, за спиране на политическо ниво на проектите за слънчево геоинженерство, а освен това остава неясенн и въпросът как ще се контролират тези проекти.

Прочетете и:

Можем ли да охладим Земята

Климатичното затопляне би могло да се овладее чрез геоинженерство