Стотици жертви на невижданите жеги в САЩ и Канада. Смъртта на 230 души се приписва на горещата вълна, която е обхванала Западната част на страната. Вторник беше третият пореден ден, в който бяха отчетени рекордни температурни стойности

Градчето Литън стана световноизвестно, след като три пъти беше отчетен абсолютен рекорд за Канада. Последните показания са наистина невероятни - 49,5 градуса.

До миналата седмица, никъде в Канада не беше отчитана стойност над 45 градуса. Жегите наложиха отварянето на центрове за охлаждане и формирането на патрули, които да проверяват състоянието на стари и самотни хора. 

"Много хора ще се озоват в болница или със сериозни проблеми. Причината е, че някои от тях не знаят как да се пазят от жегите", споделя доброволецът Върна Фишер. 

"Когато е толкова горещо, възрастните хора подценяват опасността. Забравят, че трябва да стоят на закрито и да се пазят от дехидратиране. Препоръчваме следобедна дрямка, когато е най-горещо или да пуснат щорите и да гледат филм", посочи Морган Фърни, служител в старчески дом.

Още по темата:

Температурите в САЩ достигнаха нови рекордни стойности

Рекордна жега по Западния бряг на САЩ

Как да се предпазим от жегите