Според изследване на предишния период на затопляне преди 125 000 години промените в климата най-вероятно ще предизвикат значително по-бързо и по-голямо покачване на нивото на океаните.

Специалисти от Австралийския национален университет поясняват, че водата през предния период се е издигнала на 10 м над сегашното равнище с темп до 3 м на век, като това било катастрофално.

Заради редуването на периодите на захлаждане и затопляне на планетата, учените са разглеждали данните от последния междуледников период преди 125 000 години, когато средните температури били с около 1 градус по-високи от сегашните. Промените в климата през последните 200 години обаче са по-бързи заради индустриалните парникови емисии, пише DarikNews.bg.

Заключението на специалистите е, че този междуледников период "показва само долната граница на прогнозите за това, което може да се случи". Очаква се нивото на океаните да се покачи с около 43 см до края на века, ако температурите се повишат с 2 градуса Целзий, и с 84 см при 3 градуса Целзий, както насочват сегашните тенденции.